ERNAD OSMIĆ: ETNO MUZIKA - Ernad Osmić

17. 05. 2016.

ERNAD OSMIĆ: ETNO MUZIKA


Nekima je suđeno da šute. S druge strane, imaš Envera. Čovjek baljezga ko da ga je mati rodila s dva jezika, a kad ne može više, naruči harmonikaša za naš stol kako mi ostali ne bismo mogli doći do riječi. Ima para, može mu se. Nadglasa nas svaki put, ili jezikom - ili lovom.
Desi se tako da jednom dođe neki Dušan u našu kafanu. Srbi su slabo korzirali po našoj mahali, tako da nam je Dušan bio egzotičan poput nekog crnca iz Konga. Na početku nismo znali da je Srbin, ali kada reče konobaru da se zove Dule, majku jebo, ko da promijeni boju kože.
Baksuzluk je tako htio (a kažem baksuzluk jer se kod nas sudbina dijeli na baksuzluk i nafaku) da se Enver, inače veliki nacionalista, nađe baš tad u kafani. Izvadi Enver dvadeset maraka i dadne harmonikašu, te mu šapnu na uvce naziv pjesme. Harmonikaš poče svirati i pjevati. Dušan se trgnu. Pjesma koja je odzvanjala kafanom se pjevala u ratu.
Dušan iz džepa izvadi tuce novčanica i mahnu harmonikašu. Pedeset maraka mu strpa u instrument i šapnu mu također nešto na uvce. Krenu neka srpska pjesma. I tako čitavu noć. Te Enver svoju, te Dušan svoju. Naizmjence dok se nisu toliko urokali rakijom da su počeli fulati čija je koja pjesma, pa greškom dizali čašu i kad je svirala tuđa.
Mi ostali smo šutjeli i slušali. Morali smo.